ZIKZAK WEBLOG: Ay Yıldız'da ay sola baksın!



WEBLOG

Zikzak, kişisel bir weblogdur. Okumakta olduğunuz sayfalarda, daha çok site sahibini ilgilendiren konularda yazılar ve linkler bulunmaktadır. Site geneli hakkındaki düşüncelerinizi, önerilerinizi ve isteklerinizi bir eposta aracılığıyla bildirebilirsiniz.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ARŞİV . . LİNKLER . . EPOSTA . . .

Ay Yıldız'da ay sola baksın!

Radikal'de "Uzayda kıble ne tarafta?" başlıklı komik bir haber vardı. Haberde, uzaya ilk Müslüman astronotu göndermeye hazırlanan Malezya'nın, uzayda abdest, namaz ve kıble gibi sorunları çözmek için bir konferans düzenleyeceği anlatılıyordu...
Rus uzay mekiğiyle ilk Müslüman astronotu fezaya göndermeye hazırlanan Malezya, uzayda nasıl abdest alınacağı ve namaz kılınacağını araştırıyor. Malezyalılar konuyu o kadar mesele yaptı ki, ülkenin Ulusal Uzay Ajansı (Angkasa) uzayda ibadetin nasıl olacağını tartışmak için iki günlük konferans düzenlemeye karar verdi. Malezya'da haftaya salı başlayacak 'Uzayda İslam ve Yaşam' adlı konferansta 150'ye yakın ilahiyatçı, bilim adamı ve astronot şu konuları tartışacak: Suyla apdestin mümkün olmadığı hallerde ellerin toprak üzerine konulduktan sonra kol ve yüze sürülmesi suretiyle yapılan teyemmüm uzayda nasıl gerçekleştirilecek? Namaz kılarken Kâbe'ye dönme, yani kıble zorunluluğuna nasıl çözüm getirilecek? Günde beş kez kılınan namazın vakitleri nasıl tayin edilecek? Astronotlar, dünyanın etrafını 24 saatte 16 kez turlayan Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidince kaç vakit namaz kılacak?
Bugün haber sitelerinde buna yakın komiklikte bir haber gördüm...
AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, Türk bayrağı dışında, ay-yıldızın kullanımında, ayın açıklığının sağ değil, sol yöne olacak şekilde kullanılması için yasa teklifi verdi. Akgül, TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifte, Türk Bayrağı Yasası'nda değişiklik yapılmasını istedi. Teklifte belirtilen standartlarda Türk bayrağı dışında ay-yıldızın kullanımında ayın açıklığının sol yöne doğru olacak şekilde kullanılması öngörülüyor. Akgül, teklifinde nüfus cüzdanı, pasaport ve resmi kurumların amblemlerinde kullanılan bayraklarda ayın sola çevrilebilmesi için geçiş süresi olarak 6 aylık süre tanınmasını da istedi. Yasa teklifinin gerekçesini açıklayan Akgül, "Atatürk, yeni bir devletin doğuşunu simgelemesi açısından ayın doğuşunun hilal olarak bayrakta yer almasını istemiş. Ayın sağa açıklığı batış anıdır, doğuş anı ise sola açık olan halidir. İlk yıllarda sola açık olarak kullanılmış, ancak daha sonra bu değiştirilmiş. Atatürk'ün bu konudaki gerekçesine ben de inanıyorum. O nedenle bayrak dışındaki tüm kullanım alanlarında ayın sola açık olarak kullanılması doğru olacaktır" dedi.
Gerçi haddim değil ama çok sayın milletvekiline şu öneriyi getirerek biraz akıl vermek istiyorum. Keşke ilk önce AKP amblemini ters çevirseydiniz. Biliyorsunuz, doğası gereği ampullerin cam kısmı genelde aşağıya bakar...

5 yorum:

Adsız dedi ki...

HA HA HAAA

Yok yok
ya işleri güçleri yok.
ya da nüfus cüzdanı vb gibi şeylerin devlete matbaasını yapacak birilerinin yüzü gülsün diye bahaneler bulunuyor :)

ZIKZAK dedi ki...

Milletvekili işte, ne yapsın?.. Kaldır parmak, indir parmak canı sıkılmıştır ve yararlı bir iş yapıyor olduğunu düşünerek böyle bir yasa teklifine imza atmıştır... Sonuçta o da insan, anlayışla karşılamak gerekir... :-)
Yalnız bu teklifin olumlu taraflarını görmezden gelerek milletvekiline hakzsılık etmeyelim. Yasalaşırsa bize kin besleyen devletler "Anaa yeniden doğuyorlar galiba" diyerek teslim bayrağı çekebilirler. Yani atom bombası etkisi yapabilir bu değişiklik. Sırf bu nedenden süper güç bile olabilir Türkiye... Demedi demeyin...

Adsız dedi ki...

Teklifi veren Milletvekili Aziz Akgül'ün Türkiye İsrafı Önleme Vakfı adlı vakfın başkanı olması da bir hayli ironik.

ZIKZAK dedi ki...

Gerçekten de öyleymiş. Vakfın web sitesi için şuraya tıklayınız...

Adsız dedi ki...

İlahi Milletvekilleri, siz adamı öldürürsünüz...
:)

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



« »


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

Linkler

Sitenizin ismini aşağıdaki bölümde görmek istiyorsanız, Zikzak'a kalıcı bir link vermeniz ve bunu bir e-posta ile bana bildirmeniz gerekmektedir...

aicis
altiustutasarim
aslicin
bebelog
benhayattayken
blogkardesligi
bloglaralemi
deeperandfaster
ekonomiturk
ellibir
esinperisi
fikirbaz
findikkabugu
geriden
golgelimavi
izlenimler
keditasmasi
limk
mada
mentaldisorder
n
naylondefter
notdefteri
ozgekilicoglu
sosyalmekan
stadyum
sulusepken
taheny
thezgi
turkce

diğer linkler

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

İletişim

E-posta göndermek için aşağıdaki formu veya zikzakweblog@yahoo.com adresini kullanabilirsiniz...

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

This page is powered by Blogger. Isn't yours?