ZIKZAK WEBLOG



WEBLOG

Zikzak, kişisel bir weblogdur. Okumakta olduğunuz sayfalarda, daha çok site sahibini ilgilendiren konularda yazılar ve linkler bulunmaktadır. Site geneli hakkındaki düşüncelerinizi, önerilerinizi ve isteklerinizi bir eposta aracılığıyla bildirebilirsiniz.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ARŞİV . . LİNKLER . . EPOSTA . . .

Ana muharebe tankı ve taarruz helikopteri projelerine ait ihaleler iptal edilmiş. Astronomik bir tutarları olsa da çevre ülkelerin silahlanmaları göz önüne alındığında bu platformlara Türkiye'nin acil ihtiyacı vardı. Yaklaşık beş - altı yıldır çeşitli nedenlerle iki ihale de sürüncemede bırakılmıştı. Üretim, ihaleler yapılmadan önce düşünülen tarihlerde başlasaydı içinde bulunduğumuz şu yıllarda ilk tanklar ve helikopterler hizmete girmiş olacaktı. Bilmiyorum ama sanki birileri bizim bu aletleri kullanmamızı istemiyormuş gibi geliyor. Hani bundan birkaç hafta önce bir rektör, gerekirse yüz bin şehit verip Yunanistan'ı alırız diye sayıklıyordu ya, elimizdekilerle o biraz zor işte. Eski tankları modernize ederek daha ne kadar kullanabiliriz ki? Ya da sınırlı sayıdaki taarruz helikopteriyle nasıl bir harekat yapılabilir ki? Geçmişte hiçbir şey yokken bizden kat ve kat üstün donanımlı düşmana karşı zafer kazandık, Türk ordusu şöyledir, Türk ordusu böyledir demek kolay. Bence o günlerin güçlü ordularıyla şimdikiler arasında çok büyük fark var. Artık savaş alanında onları yenmek neredeyse imkansız. Bana bugünkü modern orduların zorlandığı tek yer şehirlermiş gibi geliyor. Hem artık bazı işler için ordunun sayıca büyüklüğü de yetmiyor... Son zamanlarda bir de şu çıktı. Daha ucuza mal olacağı için direkt alım yoluna gidilebilirmiş. Yuh olsun böyle düşünenlere. Zaten ülkedeki uçak fabrikalarını kapatıp, yerine traktör ve soba fabrikaları kuran da aynı zihniyetti. Havacılık faaliyetlerini sonlandırmayan ülkelerin sektördeki bu günkü durumlarını görüyoruz. Üç beş kuruş kar için hazır alıma gidip teknoloji kazanımını hiçe saymak tam bir saçmalık... Unutmadan, iptalin gerekçesinde kendimize ait özgün bir model yapalım falan deniliyordu. Bu ifadeden platformların tüm tasarımını Türkiye'nin kendisinin yapabileceği sonucu çıkartılmamalı. Belki şu an İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği Fakültesi'nin üzerinde çalıştığı gibi genel bir helikopter yapılabilir ama taarruz helikopteri için henüz çok erken... Peki alınacak veya üretilecek savaş araçlarına on milyalarca dolar harcamak akıllıca mı? Değil tabi. Alınan ve üretilen silahların büyük bir kısmı hiç kullanılmadan eskiyor zaten. Ama çevremizdeki cins ülkeler silahlandıkça Türkiye'nin de mecburen silahlanması gerekiyor. Keşke dünyada hiçbir ülkenin silahlı gücü olmasa da saçma sapan silahlara harcanan paralar insana harcansa...

Uzun süredir takip edemediğim için elimde ayrıntılı ve güncel bir döküman yok ama bunlardan haberiniz var mı? Türkiye kaç senedir Patriot, Arrow veya benzeri bir yüksek hava savunma sistemi almaya çalışıyor ve alamıyor? Daha kaç sene düğmeye basılınca uçup uçmayacakları belli olmayan 50 senelik Nike Hercules füzelerini kullanacağız? Bizden başka (sadece Yunanistan var sanırım) bunları kullanan modern bir ordu var mı? Yunanistan'da kaç yıldır S300 ve Patriot var? Ya da Suriye'deki, İran'daki ve Ermenistan'daki S300'lerden haberiniz var mı? Bizim yıllarca almak için uğraştığımız orta menzil hava savunma sistemi IHAWK'ı Yunanistan kaç senedir kulanıyor? Yunanistan kaç tane yeni nesil savaş uçağı alacak? Ağır nakliye helikopteri ihalesi kaç sefer ertelendi? Yine bizim iptal ettiğimiz ihalede üreteceğimiz modern tanklardan Yunanistan'ın elinde ne kadar var veya ne kadar almaya çalışıyor? Bizden daha küçük yüz ölçümü olan Yunanistan'ın taarruz helikopteri filosunda kaç AH-64 Apache helikopteri var? Hep Yunanistan diyorum değil mi? Çok fesatım... Dost(!) Yunanistan bu modern ve güçlü silahları bize karşı almıyordur ki. Kesin Arnavutluk ve Makedonya'ya karşı silahlanıyordur... Yani sözü şuna getirmek istiyorum. Haklı gerekçelerle de olsa iptal edilen özellikle bu iki ihale Türk Silahlı Kuvvetleri için çok önemliydi ve ordunun bu araçlara acil ihtiyacı vardı. İçinde bulunduğumuz bölgede yaşanacak bir karışıklıkta kötü bir durumla karşılaşırsak belki bu ihalenin iptalinden elde edilen parasal kazançtan çok daha büyük zararlara uğrayabiliriz...

Nükleer santral yapımının sürekli ertelenmesi de iptal edilen tank ve helikopter ihalelerine benziyor bence. Neymiş, riskliymiş, deprem olurmuş, atıklar varmış, çevreyi kirletirmiş falan filan. Yıllardır aynı konular. İnsan merak ediyor. Acaba gelişmiş ülkeler enerji ihtiyacının ne kadarını nükleer enerji santrallerinden sağlıyor? Amerikada eski bir nükleer santral kapatılınca hemen bak onlar kapatıyor biz açmaya çalışıyoruz deniliyor. Ama adamların kaç tane faal ve yeni santrali olduğu yazılmıyor. Daha bir kaç hafta önce Fransa'nın kömürle işleyen santralleri kapatacağı ve elektrik enerjisinin %80'ini nükleer santrallerden sağlayacağıyla ilgili haberler vardı gazetelerde. Gelişmiş ülkelerde durum böyle. Peki bizdeki durum ne? Gelecek için planlanan %80 doğal gaz kaynaklı enerji. Biz de doğal gaz var mı? Yok. Kimden alıyoruz? Dost(!) ve müttefik(!) İran ve Rusya'dan. Ne güzel değil mi? Adamlara muhtacız. Bu ülkelerle yaşayacağımız en ufak bir krizde gaz pompalamayı durdurmayacakları ne malum... Yok, onlar yapmaz öyle şey... Kendimizi avutalım... Batılı ülkelerdeki çevreciler bile gelip kendi vatanımızda nükleere karşı eylem yapıyorlar. Ya bizi çok düşünüyorlar, ya da işin içinde başka bir şey var. Sanki Bulgaristan'daki ve Ermenistan'daki eski santrallerde kaza olsa biz bundan etkilenmeyeceğiz... Bu konuyu çok uzattılar ama sanırım artık bir santral yapılacak... Tabi nükleer olacak diye rüzgar ve su gibi temiz ve ucuz enerji kaynaklarından da vazgeçmemeliyiz. Mesela yıl boyunca rüzgar alan yerlere, İstanbul'un Avrupa yakasındaki bir fabrikanın sahip olduğu dev bir yeldeğirmenine benzeyen ve rüzgar gücünü kullanan santrallerin benzerleri yapılabilir...

Benzer sorunlar bitmiyor. Sanki birileri bizim bu aletlere sahip olmamızı istemiyor demiştim ya, Bergama'daki altın madenleri için de durum aynı. Birileri köylüleri gaza getirip dünyanın her yerinde aynı şekilde çıkartılan madenin işletilmesine karşı eylemler yaptırıyordu. Şimdi bütün köylüler o karşı çıktıkları madende çalışıyorlar. Başlarındaki köylü kadın ise ne bileyim bize başka türlü demişlerdi gibi laflar ediyor... Sanırım çok uzattım, buraya kadar okuyan var mı acaba?.. :)

Güncelleme (18 Mayıs 2004 Salı 15:48): Tam da bu yazıya denk geldi. Dün akşam haberlerde Yunanistan'la karşılıklı olarak savunma bütçelerimizi azaltacağımız söyleniyordu. İyi de, bizim tek komşumuz Yunanistan değil ki... Yunanistan yetkilisi, Türkiye'nin tank ve helikopter ihalelerini iptal ettiğine memnun olduklarını da söylemiş. Bizim üreteceğimiz araçların benzerleri onlarda zaten şu an var. Bizde bunların olmamasına memnun olurlar tabi... Her neyse, bari iki ülke arasındaki ilişkiler düzelsin... :)

0 yorum:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



« »


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

Linkler

Sitenizin ismini aşağıdaki bölümde görmek istiyorsanız, Zikzak'a kalıcı bir link vermeniz ve bunu bir e-posta ile bana bildirmeniz gerekmektedir...

aicis
altiustutasarim
aslicin
bebelog
benhayattayken
blogkardesligi
bloglaralemi
deeperandfaster
ekonomiturk
ellibir
esinperisi
fikirbaz
findikkabugu
geriden
golgelimavi
izlenimler
keditasmasi
limk
mada
mentaldisorder
n
naylondefter
notdefteri
ozgekilicoglu
sosyalmekan
stadyum
sulusepken
taheny
thezgi
turkce

diğer linkler

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

İletişim

E-posta göndermek için aşağıdaki formu veya zikzakweblog@yahoo.com adresini kullanabilirsiniz...

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

This page is powered by Blogger. Isn't yours?