ZIKZAK WEBLOG



WEBLOG

Zikzak, kişisel bir weblogdur. Okumakta olduğunuz sayfalarda, daha çok site sahibini ilgilendiren konularda yazılar ve linkler bulunmaktadır. Site geneli hakkındaki düşüncelerinizi, önerilerinizi ve isteklerinizi bir eposta aracılığıyla bildirebilirsiniz.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ARŞİV . . LİNKLER . . EPOSTA . . .

İstanbul'daki terör olaylarından sonra turizmde ve yabancı sermaye girişinde duraklama olabilirmiş... Zaten uzun süredir şu yabancı sermaye girişi hakkında kafama takılan bazı sorular vardı. Türkiye'ye parasını getirip yatırım yapan kişilerin amacı yatırdığından daha fazlasını kazanmak değil mi? Fabrika veya iş yeri kurduktan sonra (mesela beş yıl içinde) yatırdıkları bu parayı amorti etmeyecekler mi? Eğer bu fabrika sadece yurt içi tüketime yönelik üretim yapıyorsa ve kar ediyorsa, bu adamlar belli bir süre içinde yurt dışına, (toplamda) getirdiğinden fazlasını çıkartmış olmayacaklar mı? Türkiye'nin bu durumdan ne gibi bir karı olabilir ki? Toplamda zarar etmemize rağmen istihdam yaratılması mı? Bana göre kazanç, ani bir para girişi olduğu için sadece kısa süreli bir rahatlama ve ekonomik canlanmadır o kadar... Dahası, giriş yapan paralar borsa veya benzeri yatırım araçları için geliyorsa herhangi bir olayda bunların Türkiye dışına kaçışı da kolay olmuyor mu? Türkiye'nin ekonomisini sarsmak için bu yolla ani para çıkışları yapılamaz mı?..

Bence yabancı sermaye girişi sadece şu üç durumda Türkiye'nin yararına olur:
  • Yabancılar, Türkiye'den kazandıkları paraları Türkiye'de yatırım yapmak için kullanıyorlarsa...
  • Türkiye, Türkiye'ye yatırılan parayı, borç ödemeye değil de istihdam yaratacak yeni yatırımlara dönüştürebiliyorsa veya arttırabiliyorsa...
  • Dış kaynaklı sermaye, Türkiye'de ürettiklerini Türkiye dışına satıyorsa...
Yani sonuç olarak her yurt dışı kaynaklı yatırım Türkiye'nin lehine olmayabilir. Bunların incelenmesi ve yararlı olmayacağını düşündüklerimizi (böyle yaptıklarını hiç sanmıyorum) geri çevirmemiz gerekir... Belki çok yüzeysel düşündüğüm için yazdıklarım yanlış olmuş olabilir. Keşke bir bilen olayın iç yüzünü anlatsa da biz de öğrensek...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



« »


. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

Linkler

Sitenizin ismini aşağıdaki bölümde görmek istiyorsanız, Zikzak'a kalıcı bir link vermeniz ve bunu bir e-posta ile bana bildirmeniz gerekmektedir...

aicis
altiustutasarim
aslicin
bebelog
benhayattayken
blogkardesligi
bloglaralemi
deeperandfaster
ekonomiturk
ellibir
esinperisi
fikirbaz
findikkabugu
geriden
golgelimavi
izlenimler
keditasmasi
limk
mada
mentaldisorder
n
naylondefter
notdefteri
ozgekilicoglu
sosyalmekan
stadyum
sulusepken
taheny
thezgi
turkce

diğer linkler

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

İletişim

E-posta göndermek için aşağıdaki formu veya zikzakweblog@yahoo.com adresini kullanabilirsiniz...

 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . BAŞA DÖN . . .

This page is powered by Blogger. Isn't yours?